Maniere digitale

În fiecare zi, utilizăm tehnologia pentru comunicare la serviciu, cu prietenii, cu partenerul și familia. Tehnologia face parte din viața noastră și sunt anumite contexte la serviciu, la facultate, în care nu ne putem descurca în lipsa ei. În aceste condiții, s-au format principii de bună conduită în mediul online, așa cum există și în mediul offline, la masă, la interviu, la întâlniri formale și informale.

În ce fel ne ajută aceste reguli de bună conduită? Modalitățile de comunicare digitală au fost create pentru accesibilitate și rapiditate. În teorie, mediul digital ar trebui să ne ajute să comunicăm mai rapid și să ne rămână mai mult timp liber pentru alte activități, însă, de cele mai multe ori, nu se întâmplă așa.

Scopul pentru care au fost create aceste reguli de comportament în mediul online, este acela de a avea un mai bun management al timpului nostru și al celor din jur.

Astfel, „Maniere digitale” răspunde la întrebări, de tipul: „Când este potrivit să adăugăm adrese în CC și când nu?”, „Cum răspundem sau redactăm mesaje în funcție de destinatar?”, „În ce momente ale zilei este potrivit ca șeful sau angajații să posteze mesaje pe grupul de la serviciu?”, „Cât de repede ar fi politicos să răspundem la un e-mail?”, „Cum ne comportăm în conversațiile de grup?”, „Cum și când utilizăm emoji-urile?”.

Astfel, vom descoperi de ce NU este nevoie să ne verificăm email-ul din oră în oră sau mai des, de ce NU este în regulă ca șeful să posteze mesaje pe grupul de serviciu la orele 8, 9 seara și să se aștepte ca angajații să răspundă, precum și alte sugestii și principii menite să ne ajute să ne organizăm mai bine timpul, fiind politicoși, la locul de muncă și în viața personală.

De multe ori, ne este dificil să punem limitele de care avem nevoie, mai ales atunci când este vorba de limite de timp, iar aici găsim o mulțime de motive pentru care să facem asta.

A fi un bun manager al timpului înseamnă să ne împărțim activitățile pe parcursul zilei în așa fel încât să putem munci, socializa și să ne putem relaxa, fără a ne lua mai multe angajamente decât putem onora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top