Coco

Am văzut filmul „Coco” într-o zi în care voiam să mă relaxez și să îmi distrag atenția de la evenimentele cotidiene sau întrebările existențiale la care mă gândesc în mod normal. Ei bine, nu a funcționat chiar așa :))

Acțiunea filmului urmărește povestea unui băiețel (Miguel) și a familiei sale care încearcă să sărbătorească Dia de los Muertos. Aceasta este o sărbătoare mexicană menită să  celebreze persoanele decedate dintr-o anumită familie. Este o ocazie de festivități, nu de jelire în care se construiesc altare pentru cei decedați și se aduc ofrande.

Străbunicul lui Miguel a fost cântăreț și și-a părăsit familia, urmându-și visul. El nu apare pe altarul familiei, iar muzica este interzisă în această casă. În ciuda interdicțiilor primite de la familie, Miguel este pasionat de muzică, de chitară și este hotărât să își urmeze pasiunea.

Mai mult decât atât, în seara în care porțile dintre lumea aceasta și lumea de dincolo se deschid, merge în căutarea străbunicului său. Filmul abordează multe teme semnificative, cum ar fi urmarea visului și misiunii în viață, familia, prietenia, sinceritatea, credința, speranța, iertarea, adevărul, dar, mai ales, teama de moarte.

Unul dintre cele mai importante personaje din film, Hector, personaj pe care Miguel în cunoaște pe Tărâmul celor Morți, se confruntă cu această teamă. Credința în cultura mexicană este că mori cu adevărat, adică dispari și de pe acel tărâm în momentul în care ultima persoană care își mai aduce aminte de tine moare, iar poza ta nu mai apare pe vreun altar în această seară festivă.

Și, așa, un film vesel și relaxant, o comedie pentru copii, se transformă într-un moment de reflecție cu privire la moarte, la anxietatea care are la bază această fobie intensă și la sensul vieții.

Frica de moarte sau tanatofobia se referă la acel tablou în care teama de moarte este atât de intensă încât afectează existența de zi cu zi. Ea poate aduce în atenție teama de momentul morții sau de faptul în sine de a fi mort. Gândurile și evitările constante ale contextelor pe care persoana le asociază cu posibilitatea de a muri pot genera trăiri intense de teamă și manifestări somatice de anxietate.

Temerile care stau la baza anxietății generalizate sau atacurilor de panică sunt teama de necunoscut, teama de a pierde controlul, teama de durere, boală sau pierderea demnității, teama de a fi singur sau a lăsa anumite rude singure. Dacă le analizăm, ele duc către ideea de moarte, de dispariție.

Întâlnesc destul de frecvent în cabinet începuturi de ședință de tipul „Astăzi aș vrea să vorbim despre moarte.” Urmate destul de rapid de întrebarea „Cum fac să nu îmi mai fie frică de moarte?”. Mi-aș dori să am un răspuns la această întrebare care să fie punctual, eficient și valabil pentru toți clienții mei, însă nu am. Nici la această întrebare, nici la multe altele asemănătoare.

Fiecare om este diferit în toate privințele. Prin urmare, și în ceea ce privește sensul vieții și teama de moarte, depinde de fiecare dintre noi să exploreze și să găsească acea explicație, acea direcție potrivită pentru el/ea. Terapia este un instrument minunat de explorare și suport, un instrument pe care îl utilizez pentru viața mea personală. Mă simt recunoscătoare să văd, că îl pot utiliza și pentru a-i sprijini pe ceilalți.

Fiecare religie, fiecare formă de spiritualitate are o direcție, o explicație despre ce se întâmplă atunci când viața încetează. Nu alegem religia, familia în care ne naștem și concepțiile care vin la pachet cu asta, însă putem alege în ce să credem pe viitor. Dacă ele se potrivesc, este cu atât mai bine. Dacă nu, este în regulă să mergem pe drumul nostru și să dăm un sens existenței în așa fel încât să putem trăi cu bucurie înainte de a ajunge la acel moment care poate fi atât de înfricoșător.

Așadar, vă recomand să vedeți filmul și să reflectați la ceea ce el trezește în voi. Poate nu va fi teama de moarte. Așa a fost în cazul meu. Poate, pentru voi, va fi adevărul, dreptatea sau misiunea în viață. Oricum, acesta nu este un film care să te lase indiferent și avem nevoie și de astfel de experiențe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top