Cei șase stâlpi ai încrederii în sine

II.Ce poți face pentru a-ți îmbunătăți respectul de sine?

În prima parte a acestui articol, ai descoperit ce înseamnă respectul de sine, încrederea în sine și ce aspecte ale psihicului tău te vor ajuta să le cultivi. Acum, după ce ai descoperit toate aceste lucruri, te invit să arunci o privire la „cum?”. Ce poți face practic pentru a-ți îmbunătăți respectul de sine?

Practica unui trai conștient

Această practică presupune ca, fiecare dintre noi, să fie conștient de ceea ce face, de ce face și cât de mult îi este asta util. Practica unui trai conștient presupune să îți utilizezi simțul realității pentru a verifica dacă experiența este așa cum o vezi tu sau cum ți-ai dori să fie.

Pune-ți următoarele întrebări:

„Știu ce fac atunci când îmi place de mine și atunci când nu îmi place de mine?”;

„Dacă aș avea un nivel mai mare de conștientizare în relația de cuplu/la serviciu…ce s-ar întâmpla?”!

Practica acceptării propriei persoane

Acceptarea nu înseamnă aprobare sau ideea de a nu mai dori schimbări ori îmbunătățiri la propria persoană. Acceptarea se referă la situații în care ți-ai dori să nu mai ai trăiri specifice anxietății, dar știi că asta face parte din tine, ți-ai dori să nu mai utilizezi mâncarea ca pe o formă de procesare a emoțiilor, însă ajungi de fiecare dată în fața frigiderului sau a dulapului cu dulciuri.

Primul pas în a face o schimbare, este să accepți că, în acest moment al vieții, din anumite raționamente (așa te consolau părinții în copilărie, nu vezi o altă alternativă în prezent), nu poți face altfel. Există un blocaj, iar acceptarea este primul pas pentru a depăși acel blocaj.

Practica propriei responsabilități

Practica responsabilității se rezumă la faptul că nimeni nu este responsabil pentru dorințele altei persoane. Acest lucru este valabil atunci când te gândești la așteptările tale de la ceilalți, dar și când te gândești la așteptările celorlalți față de tine.

Convingerea responsabilității personale ne duce la câteva concluzii.

Ești responsabil pentru dorințele, alegerile și acțiunile tale.

Ești responsabil pentru nivelul de implicare pe care îl ai în munca și relațiile tale.

Ești responsabil pentru propria fericire.

Practica încrederii în sine

Încrederea în sine implică exprimarea liberă a dorințelor, nevoilor și valorilor personale, într-o formă adecvată social, care să fie în beneficiul nostru, ținând cont de dorințele, nevoile și valorile celorlalți.

Opusul acestei practici este timiditatea, evitarea unor persoane care au valori diferite, refuzul de a înfrunta diferențele de perspectivă sau dorința de a mulțumi ori manipula persoanele din jur.

Pentru a avea încredere în sine, este nevoie să trăiești, să vorbești, să te comporți autentic, conform valorilor și convingerilor tale. 

Practica unei vieți în care ți-ai stabilit scopuri

Eficiența personală se măsoară cel mai ușor în raport cu obiective de viață. Vrei să îți demonstrezi că poți face față oricăror provocări, însă aceste provocări apar în raport cu ceva, în raport cu un rezultat așteptat.

Cel mai evident domeniu în care stabilești obiective, este cel educațional și profesional. Îți dorești să ajungi la un anumit nivel salarial sau îți dorești să ajungi la o anumită poziție, poate o poziție de conducere sau o postură de persoană independentă financiar într-un context antreprenorial.

Viața personală, la fel ca cea profesională, are nevoie de propriile ei obiective. Faptul că îți dorești să ai prietenii de lungă durată implică un efort și anumite obstacole. Faptul că îți dorești să ai doi copii, de asemenea, constituie un obiectiv în sine care implică efort și, probabil, anumite obstacole.

Practica intergrității personale

Respectul de sine este crescut de tine și de acțiunile tale, dar poate fi scăzut, la fel de ușor, tot de tine. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este lipsa de congruență între ceea ce spui și ceea ce faci.

De multe ori, trăim cu iluzia că atunci când facem asta, doar noi vom ști, iar cei din jur nu vor vedea diferențele. Avem impresia că judecata noastră este singura care contează, însă asta e doar o formă de autoamăgire.

Refuzul de a te minți pe tine este o cărămidă importantă în construcția respectului de sine.

Pentru informații mai detaliate despre aceste practici și concepte, te invit să citești cartea „Cei șase stâlpi ai încrederii în sine” de Nathaniel Branden, însă, mai important decât a citi aceste noțiuni este să pui în practică ceea ce am prezentat.

Ai răbdare cu tine și fii cu 5% mai conștient, responsabil, încrezător, în fiecare zi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top