Hărțile albe și cum putem să le desenăm

„Hărțile albe erau o revoluție psihologică și ideologică, o recunoaștere clară a faptului că europenii ignorau mari părți ale lumii.” – Yuval Noah Harari, „Sapiens”

Marile schimbări sunt influențate de o schimbare de perspectivă, o conștientizare, un insight. Acest lucru este valabil pentru societate, dar și pentru fiecare individ în parte.

În cazul umanității, o schimbare importantă care a contribuit la evoluție, a fost Revoluția Științifică, iar acest proces a plecat de la o schimbare de perspectivă.

În loc să acopere golurile pentru a întregi cunoașterea cu mituri, legende, lucruri  abstracte care nu puteau fi cuantificate sau verificate, așa cum făcuseră până în acel moment, oamenii au decis să accepte faptul că sunt lucruri pe care nu le știu și să caute răspunsuri. Descoperirea ignoranței a fost primul pas în descoperirea principalelor principii ale fizicii, ale statisticii, și a unor noi teritorii.

Expedițiile de explorare și cucerire au pornit în momentul în care europenii au încetat să completeze cu detalii mistice părțile hărților pe care nu le cunoșteau și au decis să lase hărțile albe în zonele în care nu aveau informații sigure.

În același fel, se întâmplă și cu schimbările pe care oamenii le fac pentru ei. Marile schimbări pornesc în momentul în care renunțăm la răspunsurile de tipul „Simt că aș fi putut să mă comport într-un anumit fel.” atunci când întrebarea este „Ce simți în acest moment la nivel emoțional?”.

Este important să acceptăm că fiecare lucru trist care ni se întâmplă, fiecare lucru care doare lasă în urmă o serie de consecințe negative pentru noi. Resursele interioare sunt valorificate în momentul în care acceptăm că nu știm totul despre noi și dorim să ne explicăm ce se ascunde în spatele reacțiilor și emoțiilor noastre.

În cazul fiecărei tulburări, există două direcții care pot constitui obiective de intervenție. Pe de o parte, sunt luate în considerare tehnici specifice de intervenție pentru simptomele din prezent. Pe de altă parte, sunt urmărite cauzele mai profunde care fac ca anumite simptome să apară cu ușurință la unele persoane și mai greu sau deloc, la altele.

De exemplu, în cazul unui client care a avut un atac de panică este relevant să discutăm despre ceea ce ar putea face pe moment pentru a ameliora simptomele (exerciții de respirație, exerciții de ancorare, imagerie dirijată), dar și despre teama pe care acesta o trăia în copilărie față de colegii de clasă care îl ironizau sau despre trauma pe care a trăit-o atunci când un copil din familie l-a rănit grav, ceea ce l-a speriat foarte tare și a creat fondul vulnerabil pe care se instalează mult mai ușor panica și starea de a fi în pericol.

Contactul cu emoțiile, renunțarea la negare, procesarea traumelor, acceptarea și identificarea legăturilor dintre modul în care simțeam și reacționam în copilărie și modul în care simțim și reacționăm în prezent sunt căi de a desena părțile albe din harta psihicului nostru și de a schimba, în acest fel, călătoria pe care urmează să o facem.

Coloniștii europeni au reușit să avanseze și să facă marile descoperiri atunci când au acceptat că există teritorii neexplorate. Fiecare dintre noi are ocazia să facă mari descoperiri despre sine atunci când acceptă că, în interior, există posibilitatea unei cunoașteri din ce în ce mai profunde.

O hartă albă nu oferă răspunsuri, ci întrebări și o dorință a omului de a explora și a afla.

Harta lumii realizată de Salviati în 1525.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top