Trăsăturile accentuate de personalitate

Tulburările de personalitate sau trăsăturile accentuate de personalitate reprezintă subiectele cele mai intens discutate, deși nu ne dăm seama de asta. Bârfa, unul dintre cele mai utile instrumente de consolidare a membrilor unei comunități, se bazează pe comportamentele, atitudinile persoanei vizate care sunt diferite față de comportamentele majorității oamenilor din grupul social respectiv. Aceste diferențe sunt date tocmai de personalitate.

Care sunt tiparele accentuate de personalitate?

În primul rând, este important să evidențiem principalele caracteristici ale personalității. Ea este o structură stabilă în timp, care se manifestă în majoritatea contextelor de viață prin emoții, gânduri și comportamente, fiind alcătuită din trăsături diferite, ce constituie unicitatea fiecăruia.

Conceptul de „personalitate accentuată” a fost introdus de Karl Leonhard. El o definește ca „o serie de însușiri speciale sau trăsături a căror intensitate depășește media, favorizând manifestarea la scară largă a respectivei trăsături”. El identifică următoarele tipuri de trăsături accentuate.

📜 Firea demonstrativă – tendință de autocompătimire, capacitate extraordinară de autocontrol, manifestă emoțiile cum și când „are nevoie”, se grăbește în luarea deciziilor, abilitate de a se transpune în felul de a gândi sau simți al altcuiva, laudă de sine, dar și agreabilitate în relația cu ceilalți. Nevoia de bază este aceea de atenție, sprijin, dar și validare din partea celorlalți.

📜 Firea hiperexactă – opusă firii demonstrative, reacțiile emoționale sunt autentice, necontrolate, există dificultăți în luarea deciziilor din cauza perspectivei lărgite și a dorinței de a lua în considerare toate detaliile, fără a putea sintetiza (metaforic vorbind, nu vede pădurea, din cauza copacilor). Persoanele cu această fire sunt meticuloase, au griji excesive manifestate prin verificări repetate. Uneori, este prezent un atașament foarte mare față de locul de muncă. Nevoia de bază din spatele acestui tip de trăsătură este cea de siguranță, control, rutină.

📜 Firea hiperperseverentă – această trăsătură poate evolua în sens pozitiv atunci când eforturile și ambiția sa duc la recunoaștere, validare și creșterea stimei de sine prin admirația celorlalți. În sens negativ, egoismul, suspiciozitatea și centrarea pe îndeplinirea aspirațiilor personale duc la discreditarea și lezarea celor care reprezintă concurența.

📜 Firea impulsivă – descrie oamenii ușor iritabili, agresivi, nestatornici, care iau decizii în funcție de considerente emoționale, nu de cele raționale.

📜 Firea hipertimică – descrie persoanele energice, vesele, optimiste, proactive, cu o dorință foarte mare de a acționa și a vorbi. În sens negativ, această energie poate duce la superficialitate și iritabilitate.

📜 Firea distimică – persoane extrem de serioase și stricte din punct de vedere al principiilor, evenimentele majore, care implică situații ce contrazic aceste principii pot duce la stări de depresie. Imboldul spre acțiune este diminuat, iar gândirea este mai lentă decât la alți indivizi.

📜 Firea labilă – apare ca o alternanță între momente de hipertimie (energie) și momente de distimie (lentoare). Evenimentele fericite și cele triste produc consecințe, atât în plan emoțional, cât și în plan comportamental.

📜 Firea exaltată – reacționează intens la diferiți stimuli, fie în sens pozitiv, prin entuziasm, fie prin disperare în cazul experiențelor negative. Reacțiile lor extrem de sensibile îngreunează adaptarea la dificultățile existenței.

📜 Firea anxioasă – timizi și docili, incapabili să se afirme în cazul diferențelor de opinie. Ei pot supra-compensa printr-o aparentă singuranță de sine, încredere sau chiar aroganță

📜 Firea emotivă – reacții sensibile, abordare profundă a emoțiilor, traumele psihice sunt dificil de suportat, iar trăirile emoționale sunt exprimate în primul rând prin mimică.

Fiecare tip de personalitate accentuată are trăsături specifice, însă, pentru că personalitatea este unică, o anumită persoană poate avea trăsături din mai multe tipare. De obicei, unul sau două predomină.

Este important de știut că fiecare dintre noi avem trăsături din aceste categorii de personalitate, iar acesta nu este un lucru bun sau rău. Este un lucru firesc care ne diferențiază. Doar atunci când manifestarea acestor tipare produce efecte intense în viața persoanei sau suferință psihică, ea poate fi încadrată în tabloul unei tulburări de personalitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top