Toate relațiile din viața noastră, de la relația cu mama, relația cu cel mai bun prieten, la relația cu partenerul și copiii, se bazează pe comunicare.
Cuvântul este cel mai puternic instrument care poate încuraja, bucura, dar și leza puternic persoana de lângă noi.
Ideea de bază a cărții este aceea că înainte de comunicarea cu ceilalți, este comunicarea cu noi înșine. De aici pornesc înțelegerea, respectul, iubirea, dar și agresivitatea, jocul „de-a șoarecele și pisica” și rănile care rezultă din el, atât pentru noi, cât și pentru „adversar”.
O altă idee evidențiată în carte este aceea că atunci când ceva nu funcționează așa cum ne-am dori, avem tendința de a căuta vinovați. Fie ne învinovățim, fie îl acuzăm pe celălalt, uitând că relația implică o contribuție de ambele părți.
De multe ori, sunt întrebată: „Ce pot să fac pentru ca partenerul să mă creadă?”, „Ce pot să fac pentru ca fiul meu să înțeleagă că lucrurile sunt așa cum i le explic eu?”. În toate relațiile din viața noastră există iluzia faptului că de noi depinde și ce comunicăm și ceea ce înțelege celălalt. De fapt, responsabilitatea noastră este doar pentru ceea ce spunem și pentru modul în care transmitem informațiile.
Felul în care mesajul ajunge la receptor depinde de multe alte variabile, cum ar fi convingerile, emoțiile, valorile, experiența de viață a acestuia. De exemplu, o persoană care a fost frecvent expusă infidelității în trecut, are tendința de a fi mult mai suspicioasă, ceea ce poate afecta comunicarea cu partenerul actual. Indiferent câte explicații îi va da partenerul actual, pe acest fond suspicios al convingerii că va fi înșelat/ă din nou, persoana nu va recepta mesajul în felul în care își dorește cel care îl transmite.
Important de reținut este că, în fiecare relație în care suntem implicați, există o limită între ceea ce depinde de noi și ceea ce depinde de celălalt. Până la acea limită, lucrurile sunt în controlul nostru, însă ceea ce este după, nu putem influența și aici intervine efortul depus de partener.
„A comunica, a avea o relație, a împărți: nimic nu mi se pare mai important, esențial pentru existența noastră.” – Jaques Salome