Noi, oamenii, suntem ființe sociale și este firesc să fim în căutarea interacțiunii cu cei din jur, fie față în față, fie în mediul online. A fi în legătură cu ceilalți are un impact semnificativ asupra stării de bine și sănătății. De aceea, în contextul în care nu suntem aproape de cei dragi sau nu îi putem vedea fizic, apelăm la buna noastră prietenă, social media.
Conectarea socială ameliorează stresul, simptomele de anxietate, depresie și crește sentimentul de valoare personală și încrederea în sine. Pe de altă parte, privarea de interacțiuni sociale poate avea consecințe negative severe asupra sănătății și echilibrului emotional.
Utilizarea rețelelor de socializare devine problematică atunci când provoacă distres în plan social, emoțional și scade nivelul sării de bine. Cele mai grave consecințe sunt simptomele depresive și izolarea socială.
Impactul pozitiv al social media asupra vieții decurge din următoarele aspecte:
📱 Ne permite să ținem legătura cu familia sau prietenii, indiferent în ce colț al lumii ne aflăm;
📱 Găsim noi prieteni și comunități în care ne putem implica pe baza unor valori comune;
📱 Ne alăturăm sau promovăm cauze sociale sau umanitare și îi încurajăm și pe cei din jur să facă acest lucru;
📱 Căutăm sau oferim sprijin emoțional în momentele dificile;
📱 Menținem legături sociale în contexte care nu ne permit să facem acest lucru fizic (de exemplu, perioada pandemiei, simptomele de anxietate socială care îngreunează interacțiunea față în față);
📱 Găsim o platformă pentru a ne exprima creativitatea;
📱 Descoperim (cu grijă, bazându-ne pe gândirea critică) surse valoroase de informații și învățare.
Ca orice alt aspect al vieții, social media are aspecte pozitive care ne determină pe toți să o utilizăm pe termen lung, însă există și riscul de a avea parte de experiențe negative, cum ar fi:
🔋 Sentimentul de inadecvare în legătură cu viața noastră sau cu modul în care ne prezentăm. Deși suntem conștienți de faptul că pozele postate pe social media sunt editate sau de faptul că oamenii obișnuiesc să împărtășească doar momentele plăcute, nu și cele mai puțin plăcute, urmărirea altor persoane ne poate face să ne simțim inadecvați în propria noastră viață. Apar sentimente de invidie, lipsă de satisfacție și avem tendința să asociem fericirea cu ceea ce vedem în online, proiectând o imagine universal valabilă, pe care nu o trecem prin filtrul propriu.
🔋 Teama de a pierde. Postările de pe Facebook și Instagram ne dau, de multe ori, impresia că alți oameni trăiesc vieți mult mai bune decât noi. Acest sentiment este exacerbat, însă poate avea efecte neplăcute, cum ar fi scăderea stimei de sine, simptome de anxietate, utilizarea cu și mai multă determinare a rețelelor de socializare. În plus, el ne poate pune în situații de risc. Teama de a pierde este cea care ne determină să ne verificăm telefonul la interval de câteva secunde, indiferent dacă suntem la serviciu, la volan, renunțăm la ore de somn sau la o întâlnire față în față cu prietenii și prioritizăm interacțiunile online în detrimentul relațiilor din lumea reală.
🔋 Izolare. Deși social media ne ajută să păstrăm relațiile cu ceilalți prin intermediul calculatorului, ea ne poate împiedica să interacționăm cu cei din jur în mod real. Obișnuim să utilizăm telefoanele ca „plasă de salvare” atunci când suntem într-o situație socială care ne displace sau în care ne simțim ciudat.
🔋 Cyberbullying. Acest fenomen este din ce în ce mai răspândit, în special în rândul adolescenților. Indiferent de nivelul de expunere sau vulnerabilitate pe care noi ni-l asumăm, agresivitatea online apare sub forma zvonurilor, minciunilor sau abuzului emoțional ori sexual, ce lasă consecințe grave pentru cei care suferă din cauza lui.
🔋 Concentrarea energiei într-un singur loc. Șirul interminabil de selfie-uri, poze sau share-uri determină îndepărtarea de lumea reală și concentrarea energiei doar pe social media, ca și cum nu ar mai exista alte repere în viață. Este important să ținem minte că social media este doar un aspect, doar o perspectivă și nu ne ajută să trecem totul doar prin acest filtru.
🔋 Depresie și anxietate. Simptomele de despresie și anxietate apar ca o consecință firească a tuturor aspectelor menționate mai sus. În cazul cyberbullying-ului, pot apărea chiar consecințe mai grave specifice expunerii la traumă. De aceea, este important să ținem minte că social media este un mediu controlat de noi și că, în funcție de gradul de expunere și de gradul de interiorizare a ceea ce vedem, starea noastră de echilibru se poate modifica.
Cum ne comportăm pe social media în funcție de tiparul de atașament?
Modele contemporane de conceptualizare a stilului de atașament vizează, pe lângă tiparul de atașament securizant, două dimensiuni principale: atașamentul anxios (cât de mare este teama de respingere a unei persoane, cât de mult cere de la cei din jur) și atașamentul evitant (cât de confortabile sau inconfortabile sunt intimitatea și apropierea în relații). Aceste dimensiuni ale atașamentului au fost studiate, atât în comportamentul offline, cât și în comportmaentul online, iar atitudinea noastră pe rețelele de socializare diferă în funcție de ele.
Pentru cei care au un tipar de atașament anxios, interacțiunile pe rețelele de socializare sunt metode prin care obțin nivelul de intimitate dorit, controlând mai ușor riscul de respingere. Conform cercetărilor, efectul pozitiv al rețelelor de socializare asupra persoanelor cu tipar de atașament anxios se datorează validării obținute. Popularitatea pe internet contribuie la creșterea stimei de sine, ceea ce duce la îmbunătățirea calității vieții.
Pe de altă parte, cei cu un tipar de comportament evitant, fie sunt afectați negativ, fie nu sunt influențați în niciun fel de rețelele de socializare. Aceștia nu își doresc expunere și nu caută contact și apropiere față de ceilalți, însă poate apărea sentimentul de singurătate.
În general, pentru cei dintre noi cu tipar de atașament anxios sau evitant, urmărirea pasivă a experiențelor oamenilor, care se expun prin intermediul rețelelor de socializare, a fost asociată cu o satisfacție de viață mai scăzută.
Tabloul modurilor în care social media ne influențează este unul complex. La fel ca în orice alt aspect al vieții, există beneficii și riscuri. De aceea, este important să le conștientizăm și să le controlăm, în așa fel încât social media să fie o resursă, utilizată în beneficiul nostru, nu un factor de vulnerabilizare.