Cum știm că am luat decizia potrivită?

Lumea este plină de oportunități pe toate planurile, ceea ce este bine, nu? În planul carierei, au apărut job-uri care în urmă cu câțiva ani nu existau, în planul ocupațiilor de timp liber avem mult mai multe opțiuni decât ne putem gândi, iar în ceea ce privește relațiile, în ciuda contextului actual, există multe ocazii de a întâlni persoane noi.

Problema în legătură cu toate aceste opțiuni este că nu avem resurse de timp, financiare, de energie, pentru a le face pe toate, iar atunci intervine alegerea, decizia. Un adult obișnuit ia în jur de 35.000 de decizii pe zi, începând cu: „Ce mâncăm astăzi?”, „Merg la sală azi sau nu?” până la „Ce loc de muncă să aleg? Am două oferte și nu știu ce să fac.”.

Atunci când zăbovim foarte mult asupra unei decizii, investim foarte multă energie și apare oboseala decizională, un fenomen destul de des întâlnit, mai ales atunci când avem de luat o decizie care va avea consecințe pe termen lung.

Ce anume ne împiedică să luăm deciziile rapid? Faptul că, ne dorim să știm că decizia respectivă este cea potrivită, ne dorim să știm sigur că vom avea succes, că lucrurile vor arăta așa cum ne dorim.

Adevărul care pe mulți dintre noi ne supără este că nu avem de unde să știm dacă va fi așa sau nu. Indiferent cât de mult analizăm avantajele și dezavantajele, oportunitățile și riscurile fiecărei opțiuni, există o cantitate de imprevizibil, necunoscut pe care nu o putem controla. Realist vorbind, în viață nu există garanții, însă există câteva repere pe care le putem lua pentru a ne asigura că vom avea maximul de beneficii posibile dintr-o anumită opțiune.

Răspunsul la următoarele întrebări în combinație cu acceptarea faptului că există un anumit risc ne poate ajuta să luăm cea mai bună decizie pentru noi în momentul respectiv

Ce îmi place? Ce mi-ar plăcea să se întâmple?

Primul pas în luarea oricărei decizii este vizualizarea obiectivului. Fiecare dintre noi își dorește să fie fericit, indiferent că vorbim despre o relație, despre un loc de muncă, despre o casă, dar ce înseamnă fericirea? Ea are definiții diferite pentru fiecare în parte.

Așadar, imaginează-ți, concret, cum arată fericirea pentru tine! Să spunem să ai de luat o decizie de angajare. În primul rând, gândește-te cum ar arăta job-ul ideal. Poate dorești să fie ceva creativ, sau ceva în care să lucrezi cu oamenii, ori ceva care să implice organizare a activităților. Apoi, poate vrei să ai un anumit program sau un anumit salariu. Imaginează-ți fiecare detaliu al locului de muncă pe care îl dorești și creează o imagine unitară a acestui loc de muncă ideal.

Am ceea ce am nevoie pentru a obține ceea ce îmi doresc? Dacă nu, ce ar trebui să obțin sau să învăț pentru a ajunge acolo?

Pentru a ajunge la acea imagine ideală, avem nevoie de resurse interioare (aptitudini, trăsături de caracter, motivație, voință, toleranță la frustrare) și exterioare (resurse materiale, financiare, diplome care să ateste anumite aptitudini sau cunoștințe) care diferă în funcție de obiectiv.

De multe ori, atunci când ne setăm un obiectiv, nu avem deja tot ceea ce avem nevoie, iar motivația inițială constă în formarea acelor aptitudini, acumularea acelor cunoștințe sau resurse, asociate unui nivel de răbdare și toleranță la frustrare suficient de mare pentru a face acest lucru.

La ce aș fi dispus/ă să renunț?

Stabilirea idealului, a obiectivului, are un rol foarte important pentru a ajunge acolo unde ne dorim. Un alt lucru important este înțelegerea și acceptarea faptului că, de cele mai multe ori, acel ideal nu va fi atins în totalitate. Multe dintre trăsăturile obiectivului vor fi îndeplinite, dar va trebui să facem și un compromis.

În recrutarea de personal, este utilizată următoarea strategie. Atunci când avem un anumit post pentru care vrem să angajăm pe cineva, se creează profilul candidatului ideal. Apoi trăsăturile acestui candidat se împart în MUST (trăsături neapărat necesare) și NICE (e bine dacă găsim pe cineva care să fie și așa, dar dacă nu, nu este o problemă).

Genul acesta de gândire ne ajută și în luarea deciziilor. Din imaginea obiectivului ideal pe care l-am formulat în mintea noastră, putem alege ce ne-am dori neapărat să existe și la ce am putea renunța.

De exemplu, în cazul unui loc de muncă, la modul ideal mi-aș dori să fie un job creativ și aproape de casă. Să spunem că găsesc o ofertă care îmi place ca obiect de activitate, dar este la o oră distanță. Dacă prioritatea este să fie ceva creativ, atunci putem face un compromis în ceea ce privește distanța.

Mă simt bine, mă distrez în timp ce fac ceea ce mi-am propus? Văd oportunitatea care s-a ivit ca pe o provocare sau ca pe un supliciu?

Garanția succesului nu va exista, însă este important să ne bucurăm de drumul până la obiectiv, nu doar de obiectivul în sine. Acest lucru înseamnă că, în cazul în care eșuăm, este important să putem să ne întrebăm unde am greșit sau ce anume nu a fost suficient, pentru a ști unde am mai avea de lucru.

În plus, durata până la obținerea unui anumit obiectiv poate fi lungă și, de aceea, este important să ne distrăm, să ne simțim bine în viața noastră și în timp ce lucrăm la obiectivul pe care l-am ales.

Ce merit să se întâmple în viața mea/să obțin/să am?

Cel mai important lucru în luarea deciziilor este credința că merităm sau, dimpotrivă, nu merităm un anumit lucru în viața noastră. Cu toții am fost crescuți pe baza unor standarde prin care putem sau nu putem primi ceva. Creierul este un instrument extrem de puternic, motiv pentru care credințele noastre, mai ales cele limitative, au un impact extrem de mare în deciziile pe care le luăm.

Credința că merităm sau nu merităm un anumit lucru stă la baza sabotării, a ignorării unor oportunități care ne-ar putea ajuta să ajungem acolo unde ne dorim.

Așadar, nu putem avea garanția că am luat decizia potrivită, că vom obține exact ceea ce ne dorim, dar răspunsul la aceste întrebări ne ajută să ne bucurăm de ceea ce alegem.

În plus, este important de reținut faptul că există mai multe drumuri, mai multe căi de a ajunge acolo unde ne dorim. O decizie mai puțin eficientă luată la un moment dat nu anulează automat orice posibilitate de a ne atinge obiectivele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top