I.Ce este încrederea în sine?
Lipsa încrederii în sine este o problemă reală, o problemă discutată la masă cu prieteni sau colegi, tratată în ședințele de terapie, abordată în podcast-uri de persoane celebre în lumea în care trăim. Mai puțin abordat, însă, este aspectul definitoriu al încrederii în sine, și anume, respectul față de sine.
Fiecare cuvânt pe care îl spui, fiecare decizie pe care o iei, fiecare persoană pe care o primești sau nu în viața ta, spune ceva despre cât de mult te respecți.
Așa cum ne spune Nathaniel Branden, respectul de sine este o combinație între sentimentul de eficiență personală și stima de sine. Eficiența personală reprezintă credința că poți să faci față provocărilor vieții și poți avea succes, în măsura în care succesul depinde de tine. Stima de sine se manifestă prin credințe despre faptul că meriți să fii fericit sau că lucrurile bune pot apărea ușor și în viața ta.
Cum îți dai seama dacă aceste aspecte sunt sau nu prezente în viața ta și a oamenilor de lângă tine?
Respectul de sine este în strânsă legătură cu mai multe aspecte ale psihicului: felul în care îți folosești rațiunea, măsura în care dorești și accepți să vezi realitatea, încrederea pe care o ai în intuiția ta și măsura în care o folosești sau nu, felul în care îți manifești creativitatea, independența sau flexibilitatea în relație cu ceilalți. Un indicator foarte important este felul în care reacționezi la schimbare și capacitatea de a o integra în viața ta, disponibilitatea de a recunoaște când greșești de a corecta greșelile, dar și bunăvoința față de ceilalți și capacitatea de a coopera cu ei.
Pentru a evalua cât de mult te respecți, ia-ți câteva momente și gândește-te în ce măsură introduci toate aceste aspecte în viața ta!
În ce măsură accepți că lucrurile stau mai bine sau mai rău, dar nu așa cum ți-ai dori tu să stea?
În ce măsură conștientizezi că ai resurse de a rezolva problemele care apar?
Cât de confortabil e pentru tine să vezi că ai greșit și să analizezi ce poți îmbunătăți?
Cât de mult îți asculți instinctul?
Majoritatea oamenilor ar răspunde negativ la multe dintre aspectele de mai sus, însă ele se dovedesc a fi utile în toate domeniile vieții, de la relații interpersonale, la cerințe la locul de muncă. De aceea, Nathaniel Branden, ilustrează șase practici care te pot ajuta să îți cultivi și să menții respectul de sine.