Oamenii devin din ce în ce mai dornici să apeleze la servicii psihologice. Tocmai de aceea, este important să știm cu toții care sunt serviciile pentru care putem apela la un psiholog și ce presupune fiecare dintre aceste servicii. În plus, atunci când alegem un specialist, este important să îl alegem în acord cu nevoia noastră și să ne asigurăm că are un nivel de pregătire adecvat pentru ceea ce ne dorim.
Dezvoltare personală
Cu toții auzim din ce în ce mai des termenul „dezvoltare personală”, vedem rafturi cu această tematică în librării sau postări pe rețelele de socializare, recomandări de la influenceri. Dar ce înseamnă, de fapt, dezvoltare personală?
Dezvoltarea personală este un proces prin care se urmărește autocunoașterea și dobândirea sau perfecționarea unor abilități din diferite sfere ale vieții.
De obicei, persoanele care apelează la un specialist pentru dezvoltare personală, vin fără un obiectiv clar în minte și se așteaptă să exploreze și să descopere lucruri despre ele pe parcurs. Replica pe care o auzim cel mai des atunci când cineva dorește servicii psihologice de dezvoltare personală este: „Vreau să mă cunosc mai bine. Vreau să aflu lucruri despre mine.”.
Consiliere
Activitatea de consiliere are parte de o structură mult mai clar definită decât dezvoltarea personală. Ea vizează o colaborare între client și consilier, în vederea îndeplinirii unui obiectiv clar pe care îl are clientul. De obicei, consilierea este un proces de scurtă durată (10-12 ședințe), mai directiv decât psihoterapia, cu o componentă importantă de psihoeducație, menit să activeze resursele pe care clientul le are pentru îndeplinirea obiectivului său.
De exemplu, printre simptomele specifice pe care le poate viza un proces de consiliere, se numără fobiile, situațiile de criză care necesită intervenție imediată (divorț, dificultăți în luarea unor decizii sau dificultatea în înțelegerea unui diagnostic primit de la medicul psihiatru. Atunci când problematica vizează dificultatea de a lua decizii în ceea ce privește cariera, vorbim despre consiliere vocațională.
Coaching
Activitatea de coaching vizează un obiectiv specific, o anumită abilitate pe care clientul dorește să o dezvolte. Activitatea de coaching se bazează pe resursele, abilitățile pe care clientul le are deja și urmărește dezvoltarea acelor abilități.
Serviciile din această sferă urmăresc trecerea peste un anumit blocaj, identificarea nivelului următor în carieră sau în viața personală, acel moment în care știm ce ne dorim să facem, dar, pur și simplu, nu o facem. Coaching-ul este centrat pe obiectiv și pe strategiile prin care acel obiectiv poate fi atins.
Psihoterapie
Psihoterapia este intervenția cea mai profundă pe care un psihoterapeut o poate oferi. Ea vizează un anumit obiectiv, un contract pe care clientul și specialistul îl agreează în primele ședințe. Având în vedere că psihoterapia este o activitate de lungă durată (poate dura și câțiva ani), obiectivele pot fi dinamice. Atunci când o problemă nu mai reprezintă o prioritate pentru client sau își găsește rezolvarea, obiectivul se poate modifica.
Tulburările de dispoziție, anxietatea, tulburările de personalitate, doliul în urma unei pierderi majore suferite, disfuncțiile sexuale, tulburările alimentare sunt doar câteva dintre aspectele care pot face obiectul unui proces terapeutic.
Ceea ce este important de reținut despre toate aceste tipuri de servicii psihologice este că ele necesită pregătire și competențe diferite. Pregătirea necesară pentru a oferi servicii de dezvoltare personală nu este suficientă pentru a oferi și servicii de psihoterapie. Școlile de formare în psihoterapie presupun un training de cel puțin 2 ani, însoțit de numeroase ore de dezvoltare personală a terapeutului și ore de supervizare profesională.
Așadar, fie că dorești doar să te cunoști mai bine, fie că ai un obiectiv mai clar în minte, există, cu siguranță, un tip de serviciu și de specialist care ți se potrivește.